"Nu exista parti ale comunei care sa nu intre in proiectele innoirii civilizatoare."

Locurile virane ale comunei au capatat conturul proaspat al constructiilor. Cetatea de scaun a Voievodului Radu a trecut cu bine de varsta jumatatii de mileniu. Peste noroaiele ulitelor se intind acum panglici de asfalt proaspat. Apa potabila e la un robinet distanta. Locuri sacre de inchinaciune, bisericile sunt rezidite, ca noi. Conexiunile internetului gratuit, scolile model, toate fac portretul normalitatii moderne. Nu exista parti ale comunei care sa nu intre in proiectele innoirii civilizatoare.

Armonia dezvoltarii include toate zonele localitatii: centru, Ganeasa, Moara, in Deal, la Ograda Stefanesti, in preajma DN2 si pe vatra veche a asezarii. Decalajele dintre rural si urban se reduc, cu fiecare etapa a realizarilor concrete. Plus harta initiativelor care priveste urmatorii ani. Emanciparea e asigurata de dinamica investitiilor infaptuite si a celor programate tactic, pentru viitorul foarte apropiat.

Prioritati si strategie, esentiale

Evenimentele din drumul spre mai bine se succed rapid. Proiectele sunt intocmite inca din anul trecut si acopera perspectiva executiei lor multianuale, pana in 2017. Cu alte cuvinte, ele asteapta perioada urmatoare, cand poate sa inceapa executia lor.

E extrem de importanta aceeasta strategie. Pentru ca odata alcatuite, poate fi folosita imediat ocazia deschiderii unui nou program de finantare, cu fonduri europene. Exemple? Doua. Un Camin Cultural - ce va purta numele voievodului Radu de la Afumati - si supraetajarea gradinitei actuale cu program prelungit.

Deocamdata, lucrarile pentru acest an sunt bine stabilite in proiectia bugetului, initiat de primarul Gabriel Dumanica si aprobat la 12 februarie de Consiliul Local.

Reabilitari de drumuri

Afumatiul are cam 60 de km de strazi. In acest an, reabilitarea covorului asfaltic se va face pe sos. Baku (cca. 800 m), str. Mihai Bravu (cca. 950m), stefan cel Mare - pe o portiune ramasa de aprox. 950 m. Lucrarile vor continua intre DJ, sos. Petrachioaia si DN 2, pe o lungime de cca. 500 m. La fel, pe str. Dacia, Domnita Ralu. Str. Fagului - una dintre cele mai ­lungi ca dimensiune - trebuie reparata pe o distanta de 600 m.

Asfaltari masive

Primarul Gabriel Dumanica spune: „Din totalul celor 60 km de strazi ale noastre sunt asfaltate cam 60 % . Restul sunt pietruite. Sigur ca aceasta lungime cuprinde si destul de multe stradute ­mici, asa numitele intrari, de pana intr-o suta de metri. Bineinteles ca acolo nu avem nici canalizare. Dar principalele eforturi si concentrarea noastra se indreapta pe arterele mai mari decat acestea din urma, despre care am vorbit”.

In locul denumit la Moara, vor intra in lucrari de asfaltare cu prioritate strazile pietruite, care, la aceasta ora au instalate utilitatile complete ale retelelor de apa-canal. Adica, Revolutiei, Teiului, Sf. Gheorghe, Pinului, Fagului.

Noul Cartier al Tineretului, din zona Deal, cuprinde str. Nichita Stanescu, care va fi asfaltata, in acest an. Altele, cum sunt str. M. Eminescu, Islazului si Albastrelelor, sunt asfaltate si au trasa alimentarea cu apa, dar le lipseste reteaua de canalizare, din cauza lipsei statiei pentru epurarea apelor menajere. Oricum, ele sunt artere late, iar montarea conductelor de canalizare se poate face in afara covorului asfaltic.

Amenajari de podete si trotuare

Amenajarile de trotuare vor fi deschise pe sos. Baku si str. Motrului, Alunului, Crinului, M. Eminescu. Plus podețe pe str. Morii, Borsec, Dacia, Revolutiei, Domnita Ralu. E de precizat ca pe DN 2 trotuarele vor aparea pe ambele laturi ale soselei, unde traficul auto e intens si oamenii nu au pe unde sa circule in siguranța.

La fel, asemenea lucrari de modernizare, care includ si asfaltari, vor fi deschise si pe str. Mircea Voda. Mai e un proiect pentru podete de acces la proprietati pe str. Mihai Bravu, Traian, Borsec si stefan cel Mare. Pe aceasta din urma, exista o portiune ramasa neamenajata, intre sos. Petrachioaia si DN 2. Iar pe str. scolii sunt spre finalizare trotuarele, podete de acces la proprietati si santuri betonate, pentru scurgerea apelor pluviale.

Extindere retele de apa

Pentru legatura dintre str. Negropontes cu Decebal si Caisului cu Pinului, intentia noastra e sa cream un inel al retelelor de apa potabila, astfel incat ele sa nu mai ramana capete de coloana, ca pana acum. Iar apa proaspata sa circule in flux continuu. Va fi racordata la reteaua de apa si str. Doamna Stanca”, a mai afirmat Gabriel Dumanica.

Canalizari

Aici, primaria Afumati e asociata cu CJI, in cadrul ADIA Ilfov si va trebui sa primeasca peste 8 milioane de euro pentru retelele din zonele Deal, Doraly, Centura Afumati, sos. Moara Domneasca, DN 2, spre sos. Petrachioaia.

Vor fi extinse canalizarea cu racorduri gratuite, la limita proprietatilor, pe str. Fagului, sos. stefanesti si Ganeasa. La fel, pe str. Fermei, pe care cad perpendicular mai multe strazi: Livezilor, Bumbesti, Campina, Merilor, Bistritei si Belsugului si face legatura cu sos. stefanesti - DJ 100. Acolo, lucrarile sunt realizate in proportie de 70 %.

Santuri de scurgere a apelor pluviale

In acest moment, se lucreaza pe str. Alunului. Anul trecut s-au finalizat str. Moinesti, Moldovei si Garoafelor, toate cu panta de cadere naturala spre Balta Afumati. Acolo se acumuleaza o mare cantitate de apa pluviala, iar avantajul reliefului e folosit din plin, pentru buna rezolvare a situatiei din zona.