Zilele de 3 si 4 septembrie au fost pline de iuresul distractiei. Acesta e “pretul corect” oferit miilor de locuitori din Afumati, cu istoria lui de secole. Dar si cea a prezentului modern, emancipat, al epocii “Wi-Fi” - facilitate gratuita, pusa la dispozitia oamenilor de catre primarie. E unul din multele exemple.

Contemporani cu traditia? Fireste. Dupa truda bunelor impliniri ale dezvoltarii, rasplata petrecerilor de Zilele Comunei a devenit si ea o datina. Aceea a actualitatii. A ajuns la a 8-a editie anuala.

“O viata fara sarbatoare e ca un drum lung, fara hanuri de popas”, spune o veche cugetare inteleapta.

Cele doua zile speciale ale petrecerii din comunitatea afumateana au fost organizate prin initiativa si sustinerea primarului Gabriel Dumanica, sprijinit de Consiliul Local, ajutati de echipele personalului administrativ al primariei.

Lor li s-au adaugat participarea a 65 de sponsori – firme si intreprinzatori privati, cu sedii si puncte de lucru pe teritoriul comunei.

Adunate, spectacolele Zilelor Comunei au durat aproape 12 ore de reprezentatii, incheiate seara, in jurul orei 22:00. La ele au participat mii de locuitori ai comunei. La final, ploaia de confetti s-a imprastiat stralucitoare peste ei si, in ultima zi, un spectaculos foc de artificii a durat minute in sir.

Pe scena, artistii primei zile

Evenimentul distractiei antrenante a fost impartit egal intre genurile muzicale moderne si traditional folclorice. Sambata, recitalurile pop, etno, rock, disco etc. au facut deliciul zilei. Iar duminica a fost rezervata minunatelor noastre traditii romanesti, din multe zone ale tarii.

Verva si cordialitatea lui Aurel Temisan a acoperit prezentarea integrala a programelor, de-a lungul celor doua zile. Ana Lesko, Proconsul si Delia au adus culoare si temperament recitalurilor sustinute.

Apoi, o surpriza: actorul Temisan a aparut si ca solist vocal, cu melodii interpretate sensibil si cu o voce excelenta. Seara, ultima reprezentatie scenica a fost aceea a lui Horia Brenciu si a trupei sale de instrumentisti. Show-ul lor a a fost electrizant si a dinamizat spectatorii, in cel mai inalt grad.

Primarul, conectat cu scena si publicul

Acest lucru a fost o atitudine permanenta a sa. A iesit la iveala linia constanta a calitatilor sale de bun organizator si amfitrion desavarsit. Tuturor artistelor le-a oferit frumoase buchete de flori. Apoi, Gabriel Dumanica – secondat de maestrul Temisan, a onorat prezentarea numelor tuturor sponsorilor evenimentului.

A coborit intre oamenii a caror localitate o gospodareste cu suflet si pricepere. Pentru fiecare a gasit cuvinte si gesturi cordiale. Iar ei i-au raspuns cu respectul cuvenit, pentru tot ce a facut in cei acum peste opt ani ai mandatelor de primar. A intrat cu vioiciune si buna dispozitie in hore, jucate pe platoul Scolii Generale nr. 1. A fost permanent intre oameni - vedete sau spectatori - in spatiul plin ochi cu cei invitati la distractie.

Cateva cuvinte sunt necesare pentru a sublinia si calitatea modulelor tehnice pentru sonorizare si imagine. O impresie deosebita a facut-o ecranul cu leduri, un echipament modern care a transmis “live“ imaginile captate de pe scena, sau din mijlocul publicului.

A doua zi - dedicata folclorului traditional

Deschiderea spectacolului a fost facuta de fanfara condusa de Sandu Flavius. Apoi, a fost randul pachetului de talente locale sa urce scara succesului. Au facut-o cu brio tanara Roxana Pene, studenta a Facultatii de muzica din Bucuresti. A urmat Taraful Aventurierii. O alta surpriza deosebita a constituit-o aparitia ca interpreta a unui redutabil medic, care profeseaza in ramura vaccinurilor veterinare. E vorba despre Viorica Chiurciu, cercetator stiintific si director de productie al cunoscutei firme Romvac. Folclorul e una dintre pasiunile artistice paralele cu profesia sa. A urmat Taraful lui Nasturica, care a avut‑o ca interpreta consacrata pe Mirela Nasturica.

Vedetele ale muzicii populare

Intr-un iures de piese muzicale de cea mai autentica traditie a multor zone din tara, s-au perindat prin fata publicului spectator greii folclorului nostru, cu o cariera artistica de varf. E vorba despre Daniela Condurache, Elena Merisoreanu, Ionela Prodan si Nicolae Furdui Iancu. Hore, brauri si sarbe au deschis pofta de joc a afumatenilor, in ritmuri pline de vitalitate.

Sarbatoarea Zilelor Comunei a avut doua zile speciale, pline de distractie, buna dispozitie si antren, toate de neuitat. La Multi Ani, Afumati!

Anna LESKO

 

Aurelian TEMISAN

 

PROCONSUL

 

DELIA

 

Horia BRENCIU

 

FOC DE ARTIFICII 2016

 

Taraful NASTURICA

 

Viorica CHIURCIU

 

Roxana Maria PENE

 

Formatia AVENTURIERII

 

Fanfara ANGELIS

 

Ionela PRODAN

 

Daniela CONDURACHE

 

Elena MERISOREANU

 

Nicolae Furdui IANCU - partea 1

 

Nicolae Furdui IANCU - partea 2