Se intampla in Afumati. De catva timp, mai precis de 8 ani se petrec asemenea fapte, in vechea asezare ilfoveana. Edilii comunei, primarul Gabriel Dumanica, sprijinit de Consiliul Local continua sa le inmulteasca, permanent.

Despre ce e vorba? Privita de la inaltime, harta cu negrul curat si nou al asfaltarilor e „pistruiata” cu petice de culoarea ierbii. in cel putin 12 locuri. Adica, asfaltul proaspat al strazilor arata decupat. Ca si el a fost turnat in aceiasi ani, ai perioadei amintite. in acele locuri, se distinge verdele crud al vegetatiei. Vazute din apropiere, ele capata identitate. Sunt zonele de gradini publice pentru agrement, joaca, odihna, sau terenuri sportive.

Comuna, cu atat de multe parcuri si amenajari pentru popasurile destinderii pare cea mai bine reprezentata asezare, din Ilfov. in strategia regenerarii urbane, ecosistemul echilibreaza valorile existentei de zi cu zi a oamenilor si le accentueaza favorabil. Prezenta naturii e un model sustenabil si binefacator. Oriunde in lume, ei sunt mai multumiti si se simt mai bine in apropierea spatiului verde. Arhitectura localitatii ideale trebuie sa ofere cu abundenta asemenea zone. Efectele asupra generatiilor sunt pozitive, la toate varstele, sanatoase, prin recuperare ideala a energiei vitale, dar si educative - mai ales pentru copii si tineri.

Nicaieri nu-i ca acasa. Dar locuintele noastre trebuie sa traiasca in armonie cu noi, cu intreaga natura, cu lucrurile bune si cuvintele faptelor.

Un nou parc, in zona Deal

De curand, pe str. Ioan Slavici a fost finalizat un frumos parc, in suprafata mare, de 2.500 mp. Celelalte doua intrari sunt de pe str. M.Eminescu si Albastrelelor. El e la indemana tuturor locuitorilor cartierului de tineret, in zona Deal, de o parte si de alta a DN2.

Primarul Gabriel Dumanica spune: “Acolo traiesc si locuiesc peste 1.200 de cetateni, in aproximativ 500 de case. Parcul e de o mare utilitate publica si reprezinta o zona moderna de agrement, pentru toate varstele. Investitia a fost acoperita exclusiv din fondurile bugetului local. El are o zona centrala, e dotat cu un foisor, sase aparate de fitness pentru adulti, toaleta publica, mese de sah si ping-pong, locuri de joaca pentru copii - nisipar, leagane, tobogane si are asigurata paza umana. De fapt, tot parcul a fost conceput si au fost extinse amenajarile in jurul acelui loc de joaca al lor, preferat si folosit de parinti“, afirma edilul sef.

Gazonul lui natural va fi bine intretinut, pentru ca beneficiaza de o instalatie subterana pentru udare. Pe aleile pavate cu dale, sunt amplasate si tasnitoare cu apa potabila. Zonele de promenada au banci pentru odihna, in vecinatatea carora sunt plantati pomi tineri, dar si copaci la maturitate, inalti de cativa metri. in urmatorii 2-3 ani, cand vegetatia lor va ajunge la apogeu, umbra va fi asigurata“.

Amenajari de viitor

Tot de la Gabriel Dumanica, am aflat ca acestui parc i se pregatesc extinderi de utilitati sportive si sociale. In interiorul lui, va fi conceput si amenajat un teren de tenis, de peste 40/20 m., imprejmuit. Iar pe la jumatatea suprafetei parcului, mai ramane de folosit ulterior o portiune de teren, de proape 1.500 mp.

Pe ea, primarul localitatii are in plan sa propuna Consiliului Local ridicarea unei constructii, cu dotari dintre cele mai moderne. Ea poate fi ori o gradinita cu program prelungit, ori o cladire after-school, pentru copiii din aceasta zona.

Reabilitarile de drumuri, continua

Pe str. Mihai Bravu s-a finalizat asfaltarea, pe 950 m. Primarul adauga: “In zona Deal, suntem aproape gata cu covorul asfaltic pe str. Nichita Stanescu. Ea leaga str. Albastrelelor cu Islazului, intr-un inel de cale rutiera. Canalizarea urmeaza sa fie montata in afara partii carosabile. E un proiect al CJI, pe fonduri europene. in acest an, terminam si str. Sf. Gheorghe si Pinului. Iar in functie de bugetul local si str. Teiului.

Alte artere de circulatie sunt cuprinse in programe esalonate, ulterioare. Ele sunat: str. Dacia, Domnita Ralu, Revolutiei si Fermei. La ultima, anul acesta am terminat canalizarea, cu racorduri la gospodariile oamenilor. Aici, e indicat ca solul sa fie lasat sa se taseze in mod natural, pentru ca ea e in panta de cadere, catre lac.

O precizare importanta: strazile amintite acopera toate zonele comunei. Asta, pentru ca vorbim de o dezvoltare armonioasa.

Toate acestea pot fi o parte importanta a bilantului pozitiv, cu care vom intampina Zilele Comunei, la 3 si 4 septembrie“, a conchis primarul Dumanica.

sursa: jurnaluldeilfov.ro